Jak děti přicházejí o vitamíny a co se s tím dá dělat

[vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]

jarni_detox

Chcete-li,

 aby děti měly dostatek vitamínů, nemusíte ve  velkém nakupovat vitamínové doplňky. Dbejte spíše na stravovací návyky dětí a podílejte se na jejich zlepšení.

 Celozrnné pečivo a méně kofeinu

Bílé pečivo zasytí méně než celozrnné. To vědí asi zejména dietářky. Věděli jste však, že bílé pečivo dokáže odbourávat vápník důležitý pro růst, zinek, selen a vitamíny skupiny B? Na svačinky proto raději dětem přibalte celozrnný chléb nebo celozrnný rohlík. S bílým pečivem tělo vstřebává hořčík obtížněji, a i proto hůře využívá fosfor a vápník. Díky celozrnnému pečivu nejen že děti nebudou mít brzy hlad, ale ani nepřijdou o podstatné vitamíny.

Ke svačinám se váže i téma nápojů. Máte přehled o tom, co ve škole děti pijí? Dáváte jim s sebou termosku s teplým čajem nebo je necháváte, aby si nakupovali pití z automatů? Obojí může mít svá úskalí. Tím úskalím bývá kofein. Černý čaj, kola nebo podobné nápoje z automatů ničí vitamíny B1 a napomáhají zbytečnému vylučování vápníku, železa a draslíku močí. Připravte svým dětem do školy termosku s ovocným čajem nebo volte lehký džus ředěný vodou.

Syrovou zeleninu a méně cukru

Vařená i dušená zelenina zkrátka není to pravé. Zelenina sama o sobě je plná minerálů a vitamínů a o to větší škoda je, když se vitamíny tepelným zpracováním vytratí. Neznamená to však, abyste přestali zeleninu dusit a vařit. Bude pouze stačit začlenit do jídelníčku dětí víc syrové a pokud možno listové zeleniny. nezapomínejte proto sendviče a obložené celozrnné housky prokládat třeba okurkou a listem salátu.

Zelenina je sice lék, ale když ji doplníte cukrem, všechno dobré ze zeleniny potlačíte. Cukr totiž stejně jako bílé pečivo umí odbourat důležitý vápník a jeho velké množství ve střevech se může proměnit na kyseliny ničící vitamíny a minerály. Kyselé prostředí navíc likviduje „hodné“ bakterie, které přispívají k dobré imunitě. Jak tedy omezit cukr ve stravě? Stravování vašich potomků ovlivníte tím, když půjdete sami dobrým příkladem. Nekupujte zbytečně čokolády a sladké buchty do zásob, ale zkuste sladké ve špajzu uchovávat jen výjimečně. Raději sladké nahrazujte ovocem nebo pečte doma moučníky oslazené medem nebo mrkví. za tu trochu práce navíc to stojí.

shutterstock_101231098

Doplňování vitamínů při nemoci

Chřipky a angíny dokáží s vitamíny pěkně zatočit. Horší vstřebávání je způsobeno nejen kvůli zhoršeným funkcím orgánů, ale podílí se na tom i léky. Antibiotika likvidují vitamíny B a K ve střevech, acylpyrin zamezuje tvorbě vitamínu C. Řešení se nabízí samo – čím míň má v sobě dítě vitamínů, tím víc je musí ve stravě intenzivně přijímat. Pokud nemá vaše dítě chuť k jídlu, nedá se nic dělat, v tom případě je lepší počkat. Jestliže ale nechce pít, tak to mu určitě nepovolte. V malých dávkách po polévkových lžících jistě vpravíte do dítěte nějakou tu tekutinu. Až dostane váš potomek chuť k jídlu, buďte ve střehu a přichystejte mu správnou nálož vitamínů:

  • Jestliže bude vaše ratolest při chuti, vyhněte se sladkému mléku, protože zahleňuje a obtížně se tráví. Tabu by měly zůstat i sladkosti, protože cukr překyseluje organismus, viz výše.
  • Na hlad při chřipce nebo angíně platí rýžový šlem nebo rýže, celozrnné suchary, strouhané jablko nebo mrkvová polévka jako významný zdroj vitamínů a tekutin.
  • V případě podrážděného žaludku se osvědčují banány.

Pár tipů na závěr

  • Děti budou zdravé svačinky lépe přijímat, když je vtáhnete do jejich přípravy.
  • Doplňujte svačinky a domácí jídla zajímavě upravenou zeleninou nebo ovocem. Co tak meloun nakrájený na kostičky? Zažene chuť na sladké a je plný tekutin a živin.
  • Začněte více používat med. Je sladký a zdravý. raději celozrnný chléb natřený medem, než koblihu.
  • Zkuste najít alternativní sladkosti typu různých jablečných nebo ořechových tyčinek. mohou nahradit sladkosti, na které jsou děti zvyklé a neprospívají zdraví.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]