Zeleninové tortilly

photo by pixton.com

 

Historie tortilly:

Původní Tortilla de patatas vznikla ve Španělsku a měla podobné složení jako klasická česká omeleta. Připravovala se ze zeleniny a vajec, krájela se na plátky a fungovala čistě jako příloha k zelí nebo masu. Z kukuřičné mouky začaly tortilly připravovat až Mexičané. V Mexiku je tortilla jedno z nejčastějších jídel. Funguje totiž jako levné skromné jídlo nebo také jako základ velkolepé hostiny.

 

Potřebujeme:

Tortillové placky (běžně v prodeji)

Plátky šunky

Nakládané papriky

Strouhaný sýr

Příprava:

Papriku nadrobno nasekáme.

Děti mezitím na tortillové placky položí plátky šunky, ty pak posypou paprikou a sýrem. Okraje tortilly musí zůstat volné.

Volné okraje tortilly přehneme dovnitř, otočíme o 90 stupňů a pevně srolujeme. Šikovné děti se mohou naučit rolovat tortilly sami.

Každou tortillu zvlášť zabalíme do alobalu. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 10 až 15 minut. Děti mohou hlídat troubu, až se začne sýr rozpouštět. Rozbalte tortilly a nechte je ještě 5 minut v troubě. Získají tak velmi křupavou kůrku.

 

Tipy:

    • Tortilly se dají opékat také v mikrovlnce, což mohou děti zvládnout sami. Místo alobalu ale zabalte tortilly do folie.
    • Papriky jsou chutnější, pokud je také zapečeme v troubě do černa a necháme je 10 minut zapařit v sáčku a oloupeme.
    • Náplň do tortilly může samozřejmě být složená i z jiné zeleniny. Fantazii se meze nekladou. Množství náplně ale raději moc nepřehádejte. Příliš nacpaná tortilla se dost špatní jí.

tortila

photo by TheHungryDudes on Flickr